Filmningarnas mästare-Sverige 0-0

Efter VM-kvalmatchen i fotboll mellan Portugal och Sverige kommer osökt frågan: Finns det nånting i generna hos sydeuropéer att försöka få egna fördelar genom att mygla och använda otillåtna medel? Frågan är i allra högsta grad kontroversiell men definitivt befogad efter kvällens match mellan två lag som så fundamentalt skiljer sig åt vad gäller fair play. Självklart att jag är färgad i min bedömning men det går ändå inte att blunda för portugisernas sätt att med alla till buds stående medel försöka bedra domartrion. En domartrio som trots detta gjorde en kanoninsats, fantastiskt att stå emot dessa myglande världsspelare som inte på något sätt försöker hjälpa rättsskiparna i deras jobb.  

                                                                      
                                Portugal, landet som har svårt att spöa Sverige....                                       
                                          

Att domarna i dagens idrott är utsatta för ett oerhört tryck är ingen hemlighet. Ekonomin som till övervägande del är avhängigt resultat gör att deras jobb hela tiden blir utsatt för påtryckningar både på och utanför planen. Deras beslut kan ju betyda skillnaden mellan himmel och helvete oavsett vilken nivå det handlar om. Landslag eller division sex i fotboll, domarna har makten och i vissa fall rollen som både idrottslig och ekonomisk bödel. 

                                           
                                       En trio starka personligheter....

Bara att hoppas att det fortfarande kommer att finnas entusiaster som vill och orkar ta åt sig uppdraget att skipa idrottslig "rättvisa". Den dan ingen vill eller känner sig motiverad att utstå både spott och spe för idrottens överlevnad, ja den dan hoppas jag slippa uppleva. Har själv många gånger i stridens hetta betraktat rättskiparen som fullständigt oduglig men vid närmare eftertanke haft full förståelse för denne modige funktionär som inte får samma chans som jag själv att  under flera minuter analysera en tveksam matchsituation. 
 
Ändå återstår grundfrågan: Finns det nånting som skiljer oss nordeuropéer och sydeuropéer åt? Ja definitivt enligt min mening, vi här uppe i norr har (har haft) en inställning att alltid göra rätt, att alltid vara ärliga och stå för våra handlingar, inte oja eller gruva sig i onödan om man säger så! Kanske har med klimatet att göra, vad vet jag? Detta till skillnad mot våra sydeuropeiska vänner som på ett helt annat sätt använder både sina verbala och kroppsliga företräden för att meddela omgivningen sina åsikter. Vet att detta kan var kontroversiellt men kanske även kan väcka en tanke i globaliseringens och integrationens tidevarv.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0