Miljö och/eller ekonomi, hur väljer vi egentligen?

Brukar då och då ge mig in i debatten angående våra svängiga drivmedelspriser. Nu blossar det återigen upp en debatt som gäller bensinbolagens prishöjning av etanolbränslet E85 med 50 öre litern. Motivet är att man inför vintern återigen tvingas öka bensinininblandningen i etanolen för att bilisterna skall slippa startproblem vilket annars blir följden. Kontentan av detta blir att det på vintern är mer lönsamt att köra på vanlig bensin vilket innebar att när vinteretanolen infördes förra vintern sjönk försäljningen med 50 %. Detta visar med tydlighet att miljömedvetenheten hos våra "gröna bilister" på vintern reduceras till vanligt Svenssonskt ekonomitänk. Alltså är det i första hand priset som styr, i andra eller tredje hand kommer miljömedvetenheten.

                       
 
                                                  Varsågod och välj.....

Nedanstående 3 punkter är hämtade från Hällekiskuriren och beskriver hur organisationen Gröna Bilister listar tre aktörer som kan påverka miljötänkandet i detta sammanhang.
 
  • Regeringen som helt nonchalerat det faktum att höjda miljöbränslepriser hotar den svenska modellen. Genom att ta bort skatt på bensindelen i vinteretanolen skulle problemet vara borta.
  • Bränslebolagen som, om de menar allvar med sina ord om klimatåtaganden, måste säkra att biodrivmedel, som utgör endast 4 % av den svenska drivmedelsförsäljningen, inte tillåts bli dyrare än bensin.
  • Miljöfordonsägarna som tyvärr förra året valde bort etanoltankningen för att spara någon krona per mil.
  • Min alldeles egna slutsats av detta blir att det fordras en tydlig och effektiv internationell styrning även av dessa miljöfrågor. Eftersom det knappast är troligt att nån sån överenskommelse kommer att göras inom den närmaste framtiden återstår en nationell samsyn i ärendet vilket inte heller detta är särskilt troligt. 

                                                      
                     Det är desssa banala guldfärgade mynt och papperslappar som styr.....

    Återstår att låta var och en ta sitt personliga ansvar baserat på privatekonomin. Då finns tyvärr den överhängande risken att vissa av våra förtroendevalda i sin iver att värna miljön istället vänder upp och ner på tillvaron för många av oss som fortfarande är beroende av fossilbränsledrivna bilar. Eftersom skattesänkarpartierna med (M) i spetsen under mandatperioden lyckats höja bränsleskatten rejält finns det väl knappast några hämningar för exempelvis (MP) om de får chansen att dansa med de stora elefanterna efter valet 2010. Därför är min vädjan/uppmaning till alla oavsett partitillhörighet i denna oerhört viktiga fråga, fatta era beslut ur ett internationellt perspektiv, låt er inte påverkas av småskaliga och kostsamma ideologiska experiment på bekostnad av våra nationella framtidsmöjligheter. 


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0