Rätt fart räddar liv!

Några kontroversiella rader om hastighetsgränser. Allt vad som skrivs i detta ärende är nämligen kontroversiellt, det finns överraskande många tyckare på båda sidor mittlinjen om man säger så.

Rätt fart räddar liv kan vi läsa på skyltar vid bensinmackar och andra ställen. En sanning som väl knappast någon protesterar mot. Däremot skall inte RÄTT fart bestämmas av en körkortslös byråkrat på Vägverket i Borlänge som föreslår exempelvis hastighetsgränser i Lidköping. RÄTT fart bestäms i alla situationer av en ansvarstagande bilist. Problemet är att ansvaret mer och mer suddas ut dagens trafik genom i många fall ologiska hastighetsgränser. Resultatet blir att vi bilister till sist tappar tron på effekten av och därmed nyttan med gällande gränser.

                                           
                       Nio olika hastighetsgränser...., Nödvändigt? Knappast!

Senaste tidens hysteriska hastighetsfokusering har blivit ett problem. Som vanligt när det skall diskuteras trafik i allmänhet och fartgränser i synnerhet så är det oftast ett antal fanatiska och hängivna hastighetstalibaner som kommer till tals och tydligen tillåts styra hela processen. Ingen vågar opponera sig, det är politiskt livsfarligt att ha en avvikande mening vilket gör att man istället försöker övertrumfa varandra med "trafiksäkrande åtgärder".

Senast i raden av dessa fundamentalisters och deras medlöpares ologiska påfund är ändringarna i och runt Lidköping. Att konsekvent sänka hastigheten med 10 km/tim på i stort sett alla vägavsnitt och gator innebär vad jag kan bedöma inte ett skvatt vad gäller trafiksäkerhet. Det enda det åstadkommer är irritation då det för de allra flesta inte känns motiverat vilket får till följd att allt fler struntar i det nya påbudet. Detta skapar i förlängningen situationer som de beslutande verkar skita i för att uttrycka sig tydligt.

Läste exempelvis att några boende i Västerplana på Kinnekulle ville ha nån ytterligare form av fartsänkande åtgärder i byn. Herre du min skapare tänkte jag, det är sedan en tid tillbaka 50 km/tim genom denna lilla avfolkade by, det sitter (onödiga) fartdämpande anordningar i båda ändarna på 50-sträckan plus att man sällan eller aldrig ser en själ på eller vid sidan av vägen oavsett tidpunkt på da´n. Men självklart vill man ha ytterligare farthinder, det verkar vara det mest primära nu för tiden, nästan viktigare än kommunalt vatten och avlopp.

RÄTT fart räddar liv! Så sant men ändå så fel, rätt fart är inte alltid det som bestämts från Borlänge, rätt fart är det som vägen och situationen tillåter.

Kommentarer
Postat av: Björn S

Fann din blogg av en tillfällighet. Du skriver med en vass penna. Riktigt bra! Kom gärna förbi i sommar, det kanske har hänt mer med renoveringen av f.d. kristisnämndens orförandens gamla hus.

2009-12-31 @ 13:12:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0