Influensa med knorr, riktigt grisigt faktiskt

Svininfluensan engagerar och i viss mån delar Sveriges befolkning i två eller kanske till och med i tre delar. Den första tredjedelen är de som till varje pris försöker underblåsa en inneboende rädsla för det okända och därmed farliga, att få oss att "förstå" vilket oerhört hot denna pandemi är mot hela vårt normalt trygga samhälle. Till den delen kan man utan att att skämmas placera in landets samlade mediauppbåd, en informationsapparat som utan att blinka skapar sig stora ekonomiska fördelar genom att spela på människors rädsla. Inget nytt men ändå en realitet i ett annars tryggt samhälle.  

                                                         
                                     Gäller att vara noga med hygienen...!!!

Den andra tredjedelen är de som kategoriskt hävdar att svininfluensan är en mediastorm och som som kommer att passera lika obemärkt som en vanlig höstförkylning. Till denna skara hör sannolikt både yngre och äldre, de yngre med sin tro på ödödlighet, inget kan väl påverka mig som är ung, frisk och stark. De äldre som med sin inhämtade erfarenhet och därmed utvecklad tveksamhet till liknande skrämselpåbud svårligen låter sig påverkas i första taget. 

Den sista tredjedelen är de som aldrig tar nån större notis om vad som basuneras ut av media och från socialstyrelsen. Oavsett vad som händer så tar man livet med en klackspark och låter tiden ha sin gång. 

Själv tillhör jag närmast den andra tredjedelen, det vill säga jag har en känsla av att den här influensadebatten liksom mycket annat får alldeles för stora proportioner. På nåt sätt så känns det som om vi med jämna mellanrum måste matas med dessa "digerdöds-rubriker" för att hålla oss på mattan. Inte förhäva oss och tro att allt bara är en dans på rosor. Förr i tiden (för bara 75-100 år sedan) var det normalt att överheten med exempelvis kyrkan i spetsen höll allmogen i herrans tukt och förmaning genom att med jämna mellanrum skapa medveten osäkerhet hos de redan osäkra genom förevändning att man kunde drabbas av både det ena och det andra. Kyrkans företrädare var mästare i att sätta skräck i folk som inte gjorde det kyrkan påbjöd, överheten hade oinskränkt makt över den information som skulle delges "folket" vilket naturligtvis skapade kuvade och medgörliga undersåtar.

                                             
                             Kanske mer politik än omtanke bakom...???

Vill egentligen inte jämföra med nuvarande situation men ändå. När landets regering beslutar att köpa in 18 miljoner doser vaccin för nästan 2 miljarder kronor (2000 miljoner kr) för att vaccinera hela Sveriges befolkning då är det nåt som inte enbart har med svininfluensan som sjukdom att göra. Politik är ett ord som osökt kommer på tapeten i sammanhanget, dessutom i ett skede då det inte är mer än ett år kval till nästa val. Ber om ursäkt om jag skjuter över målet men tanken finns där.

Som en jämförelse kan vi ta grannlandet Danmark som inte alls har samma uppfattning om "farligheten" med svininfluensan. Vad nu det kan bero på?? Sverige, landet där man enligt vissa belackare använder suspensoar vid boulespel och hockeyhjälm när man spelar bridge! Tack för idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0