Vinter, rekord och politiska bländverk

                             

Vintern har kopplat greppet om hela vårt avlånga land. Skåne har snö så det skulle räckt gamle Edward Persson till midjan. Mälardalen får det ena snömolnet efter det andra att lätta på trycket just över denna centrala del av konungariket Sverige. Tidningarna slåss om att skriva om kaos och rekord trots att det varken är kaos eller rekord. Enligt tidningsmakarna är det rekord så fort nånting är större, mindre kallare, varmare kortare eller längre än vad det var dagen före. Sensationer säljer helt enkelt. Märkligt att vi som oftast påstår oss vara både välutbildade och smarta i grunden är så lättmanipulerade.

Att människan är ett flockdjur är ju ett allmänt känt begrepp, vi följer utan att ifrågasätta den starkaste i flocken. Självklart finns det avvikelser från detta genrella mönster men som helhet så är vi beroende av varandra för att överhuvud taget överleva.

                                            
           Skillnaden på Berlusconi och en häst är att hästen inte kan sko sig själv!

Ett lysande modernt exempel är väl hur Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lyckats förleda en stor del av Italiens folk. Trots att denne manipulative finansman och mediaägare gör sitt yttersta för att tillskansa sig både juridiska och finansiella förmåner så har han i den ena undersökningen efter den andra det italienska folkets förtroende. Omkring 65% av italienarna röstar på denne lille fascistiske diktator vilket kanske mer beskriver den italienska mentaliteten än Berlusconis popularitet. Man brukar säga att skillnaden mellan en politiker av Berlusconis kaliber och en häst är att hästen inte kan sko sig själv!  

Utan att egentligen haft för avsikt att blanda in politik i denna berättelse om vinter, rekord och socialt beteende så blev det ändå några funderingar kring detta med politisk manipulation. Även i den svenska debatten är det väl tyvärr ganska vanligt med påståenden som inte alltid har de där skarpa supstansgränserna som vi medborgare skulle ha rätt att fordra. Det är som vi vet tillåtet att kalla gamla idéer för nya, ja till och med tillåtet att lägga till "nya" i partiloggan för att framstå som banbrytare. Tack och lov så flagnar färgen ganska fort på det där nymålade tillägget men i vissa fall har det redan bländat och tillfälligt förstört synen för den som inte hade förmågan att se förbi bländverket. Uppmaningen blir att det gäller att vara vaksam och inte låta sig ledas in i den förstrollade politiska snårskogen.   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0