Rättvisan är inte alltid rättvis

                                        
                                          Strunt i offret, skydda rånaren...                                                 

Just för tillfället tänker jag med hjärtat istället för med hjärnan. Orsaken är bland annat händelsen i Stockholm där ägaren till en servicebutik skottskadade en, eventuellt två, rånare som först hotade och därefter knivskar honom. Han följde efter ut på gatan och sköt mot männen varav den ena kunde gripas med en skottskada i magen. Butiksägaren är nu misstänkt för mordförsök. Vad rånarna misstänks för redogörs inte för i tidningarna. Att dessa smågangsters som med hjälp av hot och misshandel försöker komma över några sketna kronor tänker sig för en annan gång och även får andra att tänka sig för kan vara bra. Även om jag självklart inte vill ha nåt slags Vilda västern med skjutvapen i varenda liten butik eller bensinmack.

                                                 
                                       Det gäller för polisen att följa spelreglerna.....

Ytterligare en händelse där mitt hjärta får överta tänkandet är då en av de misstänkta rånarna i det spektakulära så kallade helikopterrånet greps i Dominikanska republiken häromdagen. Nu har svenska åklagar- och polismyndigheter konstaterat att man inte har efterlyst mannen på ett internationellt korrekt sätt varför han egentligen inte skulle gripits. Därför lägger man ansvaret på den Dominikanska polisen som enligt svenska myndigheter gjort gripandet på eget bevåg och därmed äventyrat rättssäkerheten vilket förnekas av Dominikanerna. En av kritikerna är (som vanligt) förre överåklagaren Sven-Erik Alhem vilket i och för sig förklarar varför det är som det är. En man som jag ibland upplever mest sysslat med att leta fel bland sina kollegor och poliser istället för att sätta dit brottslingar.

Än en gång kan jag väl tillägga att jag inte i dessa fall tänker i juridiska termer utan enbart på känsla vilket naturligtvis inte är rättsligt hållbart men fortfarande känslomässigt förklarligt. Hur som helst, helikopterrånaren transporterades till Sverige i specialchartrat plan till en nätt kostnad av en miljon kronor enligt vissa källor. Men han borde väl ha råd att betala för resan kan tyckas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0