Hamnstaden - en giftig miljöfråga

Nu skall jag svära i kyrkan igen, inget vanligt jävlar i h-e utan en hel radda med fula ord och tankar. Att ifrågasätta Lidköpings senaste storprojekt är nästan värre än att svära i kyrkan men skit samma, jag förväntar  mig och är förberedd på en skarp reprimand från överheten.  

Nu tar vi alltså nya grepp för att rättfärdiga byggandet av Lidköpings gräddhylla Hamnstaden. Nu är det miljön som står i fokus, miljön blir nämligen kraftigt försämrad om Hamnstadsbyggandet INTE skulle bli av. Läser i dagens NLT att trafikchefen Tora Gustafsson är bekymrad över trafikproblemet med den redan överbelastade Kållandsgatan. När Hamnstaden byggs kommer trafikbelastningen att öka med 25% i området enligt trafikchefen vilket naturligtvis skapar ytterligare problem.

Nu kommer själva knorren från Tora Gustavsson. Alternativet till Hamnstaden är enligt henne att bygga 1500 villor utanför stan vilket då skulle skapa en oacceptabel belastning på miljön genom ökade transporter för att komma till centrum. Resonemanget innebär vad jag förstår att alla skall bo på gångavstånd från centrum så vi slipper denna "onödiga" personförflyttning. En stilla undran från en oinsatt novis, det rimliga jämförelsealternativet borde väl istället vara att bygga flerbostadshus på nån annan plats än just där reningsverk, industri och hamnverksamhet är det dominerande inslaget. Borde väl i rimlighetens namn finnas mark att tillgå utan att behöva bygga på gammal svårsanerad tippmark. Eller är enda alternativet till Hamnstaden att som Tora Gustavsson säger bygga 1500 villor?

                                    Tre djur av rasen Highland Cattle
                            Nuvarande hyresgäster skiter bokstavligt i miljön

Fattar ingenting, jag som trodde att de flesta som är intresserade av att bosätta sig på "tippen" är såna som sålt sin villa och vill flytta in i ett mer bekymmersfritt boende. Men det är väl som vanligt när nånting måste genomdrivas, lyft fram nåt av de fyra områden som ingen kan ifrågasätta, det vill säga vård, skola, omsorg och miljö. Eftersom vård, skola och omsorg inte riktigt passar in för att rättfärdiga Hamnstaden så återstår bara miljön och nu kom den alltså fram i elfte timmen. Kanske dags för Tora Gustavsson och hennes stab att titta över alternativen igen, 1500 villor var nog inte den smartaste idén som alternativ, lite för lätt att genomskåda tycker jag. 

Jag liksom de flesta andra vet att detta prestigeprojekt aldrig går att hejda men det blir ändå som lite balsam för själen att få ifrågasätta planerna. Bygg gärna sjönära, exempelvis vid båtgården, men det är klart då tillkommer ju problemet med miljön, det blir för långt att gå fram till torget på lördagsförmiddagen.      

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0