Var står du Carl Bildt, eller har du lagt dig platt??

"Den svenska regeringen anser att Dawit Isaak bör friges"!! Regeringen ANSER att Dawitt Isaak BÖR friges enligt Bildt. Hårda ord minsann för att komma från en utrikesminister med häcken full av privata intressen i Afrika. Carl Bildt har väl knappast nåt större förtroendekapital kvar vad gäller denna så sorgliga fråga. Att Eritrea tillhör världens fattigaste länder, mycket beroende på mångåriga strider med Etiopien men även mångåriga interna stridigheter gör ju landet till en guldgruva för allehanda utsugare.

                   
                         Eritrea, landet som ingen vågar ifrågasätta, eller hur Carl Bildt

En första åtgärd från svenska regeringens sida efter tio år fullständigt resultatlös så kallad tyst diplomati måste vara att tacka den Eritrianska diplomaten i Stockholm för den tid som har varit och med omedelbar verkan sätta honom och hans stab på ett plan från Arlanda till Asmara i hans älskade Eritrea.

Risken (möjligheten) att få bevittna detta scenario i SVT:s Rapport  är väl tyvärr ganska liten. Det är ju självklart mer pompöst och betydligt trevligare för en svensk regering att få bjuda in denne representant för en förtryckarregim till kungligt bröllop och andra liknande galaföreställningar på svensk mark än att tvinga denna ta ansvar för sitt lands kriminella handlingar!!

För att tydliggöra min inställning så kan jag väl påpeka att även den förra regeringen totalt misslyckades med att hantera Eritreas behandling av Dawit Isaak. Att en svensk medborgare tvingas sitta fängslad i tio år utan rättegång i ett land som Eritrea är en fullständigt katastrof. Detta i en civiliserad värld där våra politiker högtidligt i parti och minut pratar om frihet och mänskliga rättigheter, men när det väl kommer till handling inte förmår försvara denna självklara rätt med mer än att "vi anser att Dawit Isaak bör friges". Finns väl bara ett liknande exempel, Guantanamobasen där USA låtit fängslade "terrorister" sitta inom lås och bom utan rättegång i fler år, i vissa fall enbart på grund av "felaktiga" namn.

Rättsstater är inte alltid vad de utger sig för att vara, inte ett skit bättre än de länder de med alla till buds stående medel försöker "omvända".  Varför är det såå viktigt med tyst diplomati mot ett land som Eritrea? Vad skulle förändras till det sämre om vi alla ställde oss upp och gallhojtade, vad skulle Eritrea ha att sätta emot. Det är upp till var och en att börja tänka till, varsågoda, jag lyssnar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0